لنج سازی (گلافی) بندرکنگ
به گزارش شبکه وبلاگ نویسان بندرلنگه " لِنج گونهای از کشتی کوچک یا قایق بزرگ باری و مسافری است که در خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند دیده میشود. لنجها بر پایه قایقهای بادبانی رایج در خلیج فارس ساخته میشود با این تفاوت که به جای بادبان با موتور حرکت میکند. عرشه باز یا نیمهباز دارد. از دهه ۱۹۵۰ میلادی موتور بنزینی یا دیزل برای پیشراندن لنجها بکار رفت و امروز بیشتر لنجها موتور دارند.
لنج در فارسی از واژهٔ انگلیسی Launch گرفته شده، که خود آن نیز از واژهٔ اسپانیایی Lancha آمدهاست. در سواحل شرقی آفریقا آن را «دهو» میخوانند. در جنوب به کسانی که در کار ساخت لنج میباشند جلاف یا گلاف گفته میشود.به اتاق ناخدا قماره و به انبار پائینی خن گفته میشود. در ایران لنجها در کرانههای خلیج فارس بسیار یافت میشوند و لنجسازی یکی از صنایع بومی مردمان خلیج فارس است.
مردم بندرکهنسال و قدیمی کنگ . مثل همه ی ساحل نشینان به اقتضای همجواری با دریا اکثرا”دریانورد هستند.و کارهای عمده آنها لنج سازی . ماهیگیری . توربافی . دریانوردی . و مسافرت کشتی های باربری به کشورهای حوزه خلیج فارس و سرزمینهای دور و نزدیک مانند پاکستان و هندوستان و آفریقا و دریای سرخ بوده است . لنج سازی در بندرکنگ سابقه ی تاریخی دارد و شاید از زمانی که هسته ی مرکز این شهر تشکیل شد صنعت و هنر کشتی سازی با زاده شد . این کارگاه لنج سازی در شهر بندرکنگ که آن را می توان شهر دریانوردان و لنج سازان نامید قرار دارد .هنوز بسیاری از استادکاران لنج ساز در این منطقه به ساخت و ساز لنج های عظیم مشغولند .این لنج ها به بسیاری از کشور های حاشیه خلیج فارس و کشور های آفریقایی من جمله مومباسا و زنگبار و هندوستان در دوران گذشته و نیز حالا رفت و آمد دارند.
انتهای پیام/
- ۹۴/۰۳/۲۹